Pacemakern firar 50 år

I oktober är det femtio år sedan i den första implantationen på Karolinska sjukhuset utfördes av Åke Senning. Pacemakern uppfanns av Rune Elmqvist, som gjöt in två transistorer och ett batteri i epoxyplast med en skokrämsburk som form. Hösten innehåller många aktiviteter kring pacemakerns födelsedag som vi får återkomma till. Thomas Fåhraeus och Magnus Tamelander på helix firar tilldragelsen genom att ändra designen på www.pacemaker-info.se och lägga till några nya funktioner, bland annat en anonym frågefunktion.

De vanligaste frågor rör symptomen vid störningar i hjärtats funktion, hur du som patient får diagnosen, hur pacemakeroperationen går till, vilken uppföljning och kontroll som förekommer efter operationen samt vilka risker som pacemakerbehandling medför. I forumet kan också besökare ställa frågor till överläkare Thomas Fåhraeus och pacemakersjukssköterska Maria Hesselstrand. Pacemaker-info.se ska också informera om allmän fysiologi (läran om hur levande organismer, deras organ och celler fungerar), patologi (sjukdomslära, läran om sjukdomarnas orsak och utveckling) samt medicinsk teknik. » Adressen är www.pacemaker-info.se. | Pacemaker-info.se är utvecklat med CMS-systemet Drupal

Arbetet med att ta fram och bearbeta information och bildmaterial på pacemaker-info.se har utförts av överläkare Thomas Fåhraeus och leg. Sjuksköterskan Maria Hesselstrand vid Lunds Universitetssjukhus samt Magnus Tamelander, systemdesigner, fotograf och webbutvecklare. De resurser som krävts för att ta fram och underhålla webbsidan har tillhandahållits genom ett sponsorsförfarande med företaget St Jude Medical och Universitetssjukhuset i Lund. Kostnader för teknik och webbhotell sponsras av St Jude Medical.

Rulla till toppen